BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 28 April 2011

Pengalaman Buruk

Kadang2 Bell rasa hidup ni susah… msalah sana sini…tp, hakikatnya..ada lagi hamba Allah yang lebih susah dari kita. Bell nak share satu kisah benar yang menyentuh perasaan Bell.. Kisah kesusahan seorang lelaki (Bell gelarkan sy sbg N) bila ibunya sendiri tak peduli pun pasal dia..
Satu hari, N nak pergi rumah kawan dy…which is adik Bell sendiri…mean, dy nk datang rumah Bell la.. Masa tu lepas magrib… Mak Bell dh ckap kenapa nak datang lgi? Padahal petang tu dah jumpa adik, takkan malam pun nk jumpa…tp, dy ni degil pulak…. So, dy pun bertolak lah nk g rumah Bell..
Sampai satu kawasan, tbe2 N accident.. Bell tak berapa jelas sebab dan macam mana dy boleh accident.. yg pasti bukan salah N… N kena langgar dgn kereta yg dpndu oleh seorang perempuan.. N tercampak jauh jugak (Bell tau lokasi kjadian) jarak antara N dgn motor dy, boleh tahan jauh.. lbih kurang 6 meter… kesian kot.. akibatnya, kdua2 kaki N patah.. yg lagi kesian, ada jari kaki dy yg hampir putus… eeiiiss… seraaaam…
So, dy pun dhantar ke klinik..pas dah settle pe smua, dy pun blik uma..yg kesiannya, pmpuan yg langgar si N ni..tak wat pape pun.. bagi duit ke apa ke… dy bla cmtu je… skg, Bell nak cte bnda sedih pasal N mase dy kat rumah.. (tak tahulah sedih ke x pada korang..)
Bell tak tahu, masih wujud lgi manusia mcam ni.. N jatuh bnyak kali dri wheel chair dy mse nk amik ubat.. Mak dy langsung tak peduli kan N.. N mngaku, dy mmang jahat dulu..mybe sbb tu mak dy wat cmtu.. Tiap2 pagi, mak dy kluar bawa adik2 dy g keje (berniaga kot)… N tinggal sorang2 kat uma.. bayangkan.. macam mana N nk makan,nk minum,nk bgun utk ke toilet n sebagainya dgn kedua2 kaki yg patah n bersimen??? Kat rumah dy sorang2..kesian kan? Mak N tak spatutnya wat camtu… sejahat mana pun N, anak dy jugak..at least,tinggalkan la sorang adik N sruh tolong jga N.. Bell sedih kot dengar apa yg jadi ni dri mulut mak Bell sndiri..
N decide nk stay kt umah mak cik dy..(satu2nya makcik yg peduli psal dy) so, Bell pun tolongla amik and hantar dy kt uma mksik dy tu.. first time tgok muka dy, serius kesian sgt3.. kelam kabut dy kluar dr rumah tu.. smpai kat uma makcik dy, nmpak betapa happynyer dy.. then, Bell jugaklah yg anta dy g hospital wat check up.. mse tu Jumaat,first date ngn doctor.. ahad ade lgi..so, Bell pujuk ayah Bell tuk izinkan N tinggal kat rumah kitorang..bukannya ape, Bell malas nk ulang alik2 amik dy..jauh tw uma dy ngn Bell.. so, dy pn stay la kt uma Bell for two days.. mak Bell jaga makan dy smua.,belikan tongkat tok dy... rasa cm adik beradik.. time Bell nk hantar dy balik, dy sedih gler..muka adik bongsu Bell yg rapat ngn dy pun semcam je.. tahan sebak..
Satu hari, N cakap kat adik yg dy teringin nak makan Bakso (Bell xke bakso)..mak pun sruh Bell bawa N ngan adik2 g makan.. Bell pun g lah.. smpai kat rumah dy.. mak N kluar dgn muka garang..muka singa.. pastu dy marah2 adik Bell.. “Ko ni sape?? Apa sal nak bawa N keluar???!! Ko pergi balik!” Peerrrghh…time tu rasa cm nak langgar je org tua tu… Bell ngn fmily dh cukup baik nak bawa anak dy g makan…tak minat satu sen pun dri dy..membazir duit minyak aku je g umah dy!! Geram gila rasa ! Yg N time tu marah mak dy.. “Mak!! Nape wat cmtu ??” Tak pernah Bell rasa perasaan cmtu..sampai kat rumah, cerita kat mak.. Mak punya la hangin.. mana tak nya, mak cakap.. “ Mak tak pernah layan anak orang macam tu..kalau kawn2 akak n adik datang umah,mak tak pernah nk cakap kasar ni kan pula halau..mak tak boleh terima!” Klau mak tak boleh terima, ni kan pula Bell.. tp kitorang tau ni smua bukan salah N.. adik Bell decide nk tinggalkan N..tapi, N menangis2, merayu2 kat adik n mak.. kesian..parah budak ni..skg, N ngan adik Bell berkawan cm biasa..cuma mak ckap, “kalau N kawin ngn adik skali pun..mak boleh terima N.. tpi, mak takkan terima mak N dan takkan izinkan adik jejak rumah mak N”.. kemarahan mak, membatasi segalanya…
Cerita ni Bell just share saje2 je..bukan nk tunjuk slah sape..bukan nak tunjuk baik..cuma… ambil yg jernih,buang yg keruh ^^