BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, 21 March 2011

Segalanya untuk wanita....


Kali ni Bell nak share ape yg Bell ingat pasal ceramah seorang ustaz kat satu masjid.. Ustaz tub g ceramah pasal DUGAAN TERHADAP WANITA….
Bila wanita kawin awal…kena mngata…
“Anak dy yg mne nk kawin tu?”
“Yang baru habis SPM tu laa..”
“Awal gila…Gatal!”
Bila wanita kawin lambat…pun kena mngata…
“Dy tu tak kawin lgi ke?”
“Tak….umur dh berapa..Memilih sgt la tu..”

Bila wanita kawin & hantaran murah…mesti org mngata…
“Seribu je hantaran dy..”
“Murah gila…Mesti ada pape kan..?”
Bila wanita kawin & hantaran mahal…lagi kena mengata..
“Berapa hantaran dy?”
“10 ribu..”
“Mahal gila…jual anak ke ape…”

Bila wanita mengandung..ada aje yang mngata..
“Mana isterinya?”
“Kat rumah..tengah sarat mengandung..”
“Laa…rasa baru aritu beranak…dah datang lagi…”
Bila wanita tak mengandung…sah2 la kne ngata..
“Isteri dy tu tak pregnant lagi ke??”
“Tak…dah berapa tahun kawin…mandul agaknya…”

Subhanaallah…besar betul tomahan terhadap kaum hawa ni…tapi..
Alhamdulillah… masih ada kemudahan dan kesenangan bagi wanita untuk mendapat pahala
Cuma dengan 4 perkara… Solat, Puasa, Menjaga Faraj dan Taat pada suami.. 
kemudian, pilih lah mana2 pintu syurga yang nak…. Masya Allah….

Wednesday, 16 March 2011

Buat Bakal Suami Saya...

Hanya coretan semata-mata....

Saya tak tahu awk siapa..
saya tak tahu dimana awak…
saya juga tak tahu nama awak..
awak pernah jadi boyfriend saya ke?
saya tak mmpu nak jawab la awak..

Apa-apa pun,saya tahu,
awak mesti yang terbaik untuk saya…
Yang dah tertulis di Lauh Mahfuz...
yang ALLAH dah sediakan untuk saya selama ni…

Saya nak awk tahu..
saya akan setia pada awak wahai
bakal suami saya…
Awak..
saya tak minta majlis bersanding kita nanti yg grand2…
saya Cuma nak majlis akad nikah je yg meriah…
biar bagi makna yg paling berharga sekali,kan awak??

Papa saya kata kalau kahwin,
tak payah bersanding..
lebih baik duit untuk bersanding tu
kita gunakan untuk kenduri…
bagi kat tetamu makan….
dapat pahala..kan??

Awak…
saya tak nak hantaran untuk saya nnti smpai berpuluh2 ribu…
tapi,biarlah mas kahwin tu yang berpuluh2 ribu…
sbb,biarlah kita agungkan yang wajib tu…
kan awak..??

wahai awk,bakal suami saya…
Kalau awak tengah merokok sekarang,
awak kurang2 kan lah ye…
saya tak nak lah nanti awak sakit2…
batuk2..rosak jantung awak nanti…
awak pun tahu kan keburukan merokok??

Awak…
Kalau kita dah kawin nanti,
saya harap awak takkan lupa tanggungjawab awak
pada mak awak,tau!
Tanggungjawab anak lelaki terhadap ibunya itu smpai bila2…
Jadi,saya harap awak mampu jadi anak dan suami yang
paling bertanggungjawab…
awak mesti boleh kan??

Awak…
Kalau satu hari nanti
saya TERbangun lambat…
sampai TERlupa nak sediakan sarapan untuk awak…
awak janganlah marah2 saya…
awak kejutkanlah saya baik2…
mungkin saya letih sangat…

Wahai jejaka bakal suami saya…
kalau suatu hari nanti saya TERmasak tak sedap..
Awak janganlah buang makanan tu ye…
Awak tegur la baik2…
mungkin saya tak perasan yang saya dah letak
lebih garam…
Nanti saya masakkan yang lain…
tak pun,kita makan kat restoran jela..hehe

Awak…
kalau ALLAH bagi rezeki kat kita…
Saya mengandungkan anak awak..
Saya harap…..
bila saya nk melahirkan penyambung keturunan awak tu..
awak ikut la saya masuk wad bersalin…ye..?
teman saya bertarung dengan ajal…
sebab,awak pemberi semangat saya..
Kalau saya kalah,dan meninggal masa melahirkan anak awk…
ALHAMDULILLAH…Sekurang2nya,saya
dapat menatap muka awak buat kali terakhir….

Awak...wahai bakal suami saya….
kalau satu hari nanti bila awak balik kerja,
saya tak ada kat rumah…
Awak jangan marah2 saya taw!
mesti ada sebab saya keluar tu…
belikan susu anak ke…
belikan makanan untuk dinner kita ke…
Kalau awak nak marah pun…
marah lah cara yang mulia ye… (^_^)

Awak…
Saya tahu saya banyak kekurangan…
saya harap,sebelum awak melafazkan
“aku terima nikah….”
awak dah terima saya seadanya…
awak….saya akan cuba jadi isteri yang terbaik untuk awak…

Tiap kali waktu solat,kita solat sama2…
Bila awak bangun pagi,sarapan dah tersedia untuk awak…
Sebelum awak pergi kerja,saya sediakan keperluan awak…
betulkan neck tie awak…
Salam dan cium tangan awak..
Bila awak balik kerja…
saya sambut awk kat pintu…

Saya sedar,mesti akan ada pertelingkahan…
saya harap time tu kita mampu kawal emosi masing2…
Saya harap ikatan pernikahan kita nnti berakhir
hanya dengan kematian…
terima saya seadanya ya awak….

kata hati bakal isteri awak… (^__^)
Bell sedar...tak semua yg kita harapkan...kita akan dapat... 
Tapi kalau dh dapat, hargai lah ia sepenuh hati... :)

That's MINE !!


Oleh kerana terlalu kemaruk dengan Hello Kitty... Bell memang suka merayap sana sini cuci2 mata tengok barang2 hello kitty...even tak beli (sbb xde bajet) Bell dah cukup puas hati la lau dpt cuci mata..hehe... Bell sebenarnya tak tahu mcm mana Bell boleh suka Hello Kitty ni smpai boleh wat Bell sawan... Dulu,kalau tgok benda2 berkait dgn Hello Kitty,mesti Bell ckap dlm hati (Entah pape jelah)....Tapi skg..kena kat batang idung sendiri.... Lama2 tgok hello kitty ni cm cute plak kan...walaupun xde mulut... Setakat  ni ade sikit2 jelah barang2 Hello Kitty... Awal sem 2 aritu Bell beli mug Hello Kitty..tapi dah arwah...hmm... sedih :(
Tapi tak kisah.... boleh beli baru (*kalau ada duit laa...) hehe.... Pasni,Bell tgah menfokuskan pada stu tujuan... Upgrade my beloved Produa Kancil (Tak mampu nak pakai kete mahal...) Bell nak tukar kancil Merah Bell tu jadi warna Pink..Or maybe putih..Then,nak airbrush picture Hello Kitty...Peeehhh..dh terbayang2 dh ni... Mentang2 ayah ngn abang ade bengkel...senang jelaa kann...Doakan ape yg Bell nk ni jadi kenyataan eek... nnty lau dh jdi knyataan,Bell bawa korang jalan2...hahaha..(duit minyak bayr la..) Just Joking... ^^




Tuesday, 15 March 2011

Luahan Hati

Saat paling susah Bell rasakan apabila ada orang sekeliling yg berkata-kata pasal Bell. I know I am not good. I am bad girl.. But, I try to change myself. Memang Bell free hair before ni... Tapi, tak bermaksud free hair tu jahat.. Bell dah berusaha untuk bersihkan nama Bell tapi,Bell still tak berjaya.. Apa nk buat,mulut orang tak boleh nak tutup. Bell sedar, siapa diri Bell.. Bell memang tak sempurna.. Bell sangat2 mengharapkan sokongan n dorongan dari semua orang.. Bell nk berubah... Alhamdulillah..Bell dah tak free hair lagi sekarang.. Tapi,tolongla jgan terus2 label Bell sebagai perempuan jahat.. Kata-kata tu doa.. Kadang2 masa lalu ada juga effect pada usaha Bell untuk berubah.. Bell tak kuat... Bell perlukan kawan2 yg kuat utk sokong Bell... Bell tahu Bell jahil pasal agama... tapi, Bell tak biarkan diri Bell terus jadi jahil.. Bell still ingat lagi fitnah yang disebarkan oleh seorang hamba Allah ni... Astaghfirullahalziim.... Kuatkanlah aku ya Allah.... Tolonglah jangan ungkit pasal masa lalu Bell... Its very effected to me... "Hipokrit" Satu perkataan yg pernah dilemparkan kemuka Bell masa Bell pakai tudung yg labuh SIKIT dri biasa.,buat Bell rasa Bell tak payahlah pakai tudung... Tapi, alhamdulillah, masih banyak lagi kata-kata sokongan dari SAHABAT SEJATI Bell... For my dear friends, thanks for supporting me....Love you all so damm much!

Monday, 14 March 2011

Ceritera Daku~

 Seorang gadis biasa yg diberikan nama Amalina Nabilah Binti Rohaizat. Tanggal 12 Jun 1992, kedengaran suara tangisan seorang bayi seberat 3.4kg pada jam 11.35 pagi. Gadis yang sangat petah berbicara. Namun, tidaklah sempurna. Gadis ni banyak nama panggilan. Tapi,lebih selesa kalau org panggil  BELL...orang kata,tak kenal maka tak cinta...so, kat sini serba sikit Bell nak cerita pasal diri Bell..bukanlah bertujuan untuk bercinta...just for knowing me....Bell suka gila warna pink and favourite character cartoon aku HELLO KITTY... Kalau jumpa something pink, barang2, or accessories2 hello kitty...terus kena sawan..member2 Bell pun naik pening ngan perangai Bell ni... tapi,ape bley buat....redha jelah ada kawan cm Bell ni kan..hehe..
Bell study kat SK Api-Api since standard 1-6. Skolah mnengah kat SMK Ayer Baloi smpai form 5. Sekarang....I'm the one of student at Universiti Sultan Zainal Abidin yang dulunya dikenali sbg KUSZA...Salah sebuah kolej agama yang agak terkenal suatu masa dahulu di Kuala Terengganu. sekarang bukan kolej agama lagi.... I am studying Diploma Teaching English As Second Language..English teacher - to - be la kiranya Bell ni...tapi speaking english still berterabur lgi..hihi...Even Bell study bahasa inggeris,Bell masih menyanjung tinggi martabat bahasa Melayu.. Diharapkan,blog ini mampu menjadi satu titik tolak untuk Bell berkongsi pengalaman hidup sebagai seorang hamba di muka bumi ini...Insya Allah....